عمارت مسعودیه کرمانشاه ؛ ساختمان متصل به طاق بستان
عمارت مسعودیه کرمانشاه (که با نام عمارت متصل به غارهای طاق بستان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است) بنایی مربوط به دوره قاجار است و در کرمانشاه ـ محوطه تاریخی طاق بستان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۳۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
«عمارت مسعودیه»، یک بنای دو طبقه زیبا با تزیینات گچبری و آیینهکاری منحصر به فردی بود که به دستور عمادالدوله، حکمران وقت کرمانشاه، در کنار سراب طاق بستان و نزدیک به نقوش برجسته این محوطه تاریخی در استان کرمانشاه ساخته شده بود. این بنا با وجود زیبایی هنری فاقد ارزش تاریخی بود. طاق بستان، محوطه تاریخی و دارای یک سراب و نقوش برجسته ساسانی است که احتمالاً این منطقه شکارگاه و محل تفریح پادشاهان ساسانی در روزگاران گذشته بوده است.
در میانههای دوره قاجاریه این بنا که به نام عمارت مسعودیه شناخته میشد توسط امام قلی میرزا عمادالدوله حاکم وقت کرمانشاه ساخته شد.
در سال ۱۳۴۲ به منظور نمایان ساختن آثار باستانی و آزادسازی چشمهٔ آناهیتا تخریب شد. رومن گیرشمن و هیئت همراه وی بر پایه فرضیههای باستانشناسی بنای مسعودیه کرمانشاه در کنار طاق بستان را تخریب کردند.
خبرگزاری میراث فرهنگی در سال ۱۳۸۲ این ادعا را طرح کرد که عمارت مسعودیه کرمانشاه، به دلیل نادرستی فرضیههای باستانشناسی «رومن گیرشمن» در سال ۱۳۴۲ (۱۹۶۳ میلادی) تخریب شده است. این گروه گمانهزنی کرده بودند که زیر این عمارت قاجاری، آثار ساسانی گوناگونی وجود داشته باشد. همچنین بر این باور بودند که این عمارت، دهانههای اصلی سرچشمه سراب را کور کرده است و دهانههای چشمه آناهیتا (الهه آب) در زیر این بنا وجود دارد. اما با تخریب این اثر هیچیک از نظرات گیرشمن و هیئت همراه وی، اثبات نشد.
در این مورد تنها اسناد مستندنگاری یک مورخ آلمانی به نام «لوشای» وجود دارد
منبع ویکی پدیا در مورد عمارت مسعودیه کرمانشاه
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.