تپه باستانی گونسپان ملایر

تپه باستانی گونسپان ملایر

تپه مادی پاتپه(گونسپان)  تپه باستانی گونسپان در ٢۰کیلوکتری ملایر استان همدان قرار دارد. در کنار این تپه مخروطی شکل که در ابتدا ٢٧ متر ارتفاع داشت روستایی قرار داشته که آنرا روستای پا تپه می خواندند. از سال ۱٣٧٩ احداث سد کلان ملایر جهت تامین آب آشامیدنی ملایر در این منطقه شروع شد. روستا به محل دیگری تغییر مکان داد و حفاری های ابتدایی در تپه آغاز شد و در ابتدا آثار دوره قاجار ،  زندیه و صفوی نمایان شدند که در میان آثار صفوی میتوان به حمام و  کارگاه شیشه گری اشاره کرد. با ادامه حفاریها آثار ساسانی ، اشکانی و مادی نیز در این تپه از زیر خاک بیرون آمد.

در آخرین فصل حفاری در تابستان ۱٣٨٩ که پنجمین فصل حفاری تپه بود کاوش نجات بخشی آثار انجام گرفت. به این معنی که از آنجا که تپه به زودی به زیر آب دریاچه سد کلان می رود تیمهای مختلف باستان شناسی با هدف بیرون آوردن کلیه آثار تپه در این منطقه حفاری سریع خود را انجام دادند و داده های خود را آرشیو کردند تا در آینده بر روی آنها تحلیل انجام گیرد. لایه نگاری در این تپه به صورت پله ای انجام شد تا لایه های بالایی مانع حفر و کاوش لایه های پایین تر نباشند. گورخمره و سکه ای از دوره اشکانی درون تپه پیدا شد. این منطقه دژی اشکانی داشته که سه برج از برجهای آن در کاوشها نمودار گشت. لایه زیرین آن معماری مادی داشته است.

این منطقه که به آتشکده نوشیجان و  گودین تپه نزدیک است یکی از محلهای اقامت دوره مادها بوده و متاسفانه اکنون در زیر دریاچه سد قرار دارد. آثاری از سفالهای گودین سه و چهار در لایه های زیرین تپه یافت شد. با آغاز بارندگی در آخر پاییز ۱٣٨٩حفاری ها در این تپه متوقف شد و آثار حفاری نشده آن برای همیشه در زیر خاک ماندند.

اگر اشتباه نکنم دکتر ملکزاده عهده دار عملیات کاوش نجات بخشی بودند.

تپه باستانی گونسپان ملایر

تپه باستانی گونسپان ملایر

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *