نمای داخلی گوردخمه و توضیحاتی در مورد یک اسکلت
نمای داخلی گوردخمه و توضیحاتی در مورد یک اسکلت
گوردخمههای یافت شده از دوران مادها نوع تکامل یافته هنر اورارتویی هستند. زیرا برخلاف گور دخمههای دوره اورارتو، اغلب دارای نقشبرجسته و تزئینات معماری مانند ستون و نیمستون بوده و بر اساس اهمیت فرد دفن شده و همچنین تاریخ ساخت، دارای نمای ورودی متفاوت هستند. برخلاف گور دخمههای هخامنشیان که صاحبانشان مشخص و معلوم هستند، گوردخمههای دوران ماد را نمیتوان به شخص خاصی منسوب نمود. از طرفی به لحاظ مورد دستبرد قرارگرفتن در طول تاریخ، نمیتوان در رابطه با چگونگی تدفین یا ماهیت اشیاء همراه مرده در گور دخمههای این دوره، اظهارنظر نمود. این گور دخمهها بر اساس نمای ورودی به طور کلی به سه دسته مختلف تقسیم میشوند.
گور دخمههایی که در نمای ورودی دارای ستون آزاد هستند. گور دخمه فخریگاه یا دخمه سنگی با شماره ثبت ملی ۲۸۸ (پانزده کیلومتری شمال شرقی مهاباد)، گوردخمه صحنه (۶۰ کیلومتری راه کرمانشاه به همدان در محل سراب صحنه) و گور دخمه دکان داود (نزدیکی سرپل ذهاب) از این جملهاند. گور دخمه صحنه که در تاریخ ۱۳۱۵/۱۰/۱۰ و با شماره ثبت ملی ۱۴۸ به ثبت رسیده است از جمله نادرترین گور دخمههای دوطبقه دوره مادها میباشد.
گور دخمههایی که بجای ستون آزاد، در دوطرف نمای ورودی آنها دو نیم ستون تزئینی در کوه کنده شدهاست. از این نوع گوردخمهها میتوان به گوردخمه دودختر یا دادور با شماره ثبت ملی ۲۹۹ (نزدیکی ممسنی استان فارس) و گوردخمه آخور رستم (هشت کیلومتری جنوب تخت جمشید اشاره کرد.
گور دخمههای ساده که فاقد ستون یا نیمستون بوده و عمدتاً در منطقه کردستان یافت شدهاند. گور دخمه سکاوند (پانزده کیلومتری هرسین کرمانشاه)، گوردخمه دیره (قریه دیره سرپل ذهاب) و گور دخمه سرخده (۱۹ کیلومتری گور دخمه سکاوند) از این جملهاند.
[aparat id=”https://www.aparat.com/v/Gjh4e”]
فروش ویژه دستگاه های دفینه یاب کلیک کنید
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.